Asanalab: De Danser (Natarajasana)

In dit Asanalab staat telkens een asana (houding) centraal die ik volledig voor jou uit ga pluizen. Deze keer gaat het om de Danser of in het Sanskriet ook wel Natarajasana. De Danser is een asymmetrische staande balanshouding met een achterwaartse buiging. Asymmetrisch omdat maar 1 van de twee boven omhoog komt in de houding en een achterwaartse buiging omdat er een milde buiging in de rug ontstaat.

De Danser stretcht de schouders en de borst terwijl de houding ook balans verbetert. De houding verstrekt de beenspieren, knieën en enkels. Door de houding wordt de bewegingsvrijheid van het middenrif wat beperkt. Het kan hier door zijn dat de ademhaling iets oppervlakkiger wordt. Om dit tegen tegen te gaan is het belangrijk dat de er meer steun gevonden word in de rugspieren (ipv de buikspieren) zodat er meer bewegingsvrijheid overblijft voor de ademhaling.

Hoe doe je de Danser:

  • Ga staan in de Berghouding (Tadasana).

  • Adem in en breng het gewicht naar je rechter voet.

  • Til je linkervoet op en breng deze naar je linkerbil. Pak je voet vast met je linkerhand en hou je knieën in één lijn.

  • Breng je rechterarm gestrekt voor je.

  • Duw vervolgens je linkervoet weg van je hand zonder deze los te laten. Het been komt omhoog en naar achter maar zonder dat de linkerknie naar buiten beweegt.

  • Open de borstkas door de schouderbladen naar elkaar de bewegen en de schouders weg van de oren te laten zakken.

  • Blijf ongeveer 20 tot 30 sec in de houding terwijl je rustig door ademt.

  • Laat je linkervoet rustig los en herhaal aan de andere kant.

Nog een paar extra dingen waar je op moet letten als je de Danser houding doet:

  1. Let er op dat je het staande been niet overstrecht. Hou dus een lichte buiging in de knie van het staande been en probeer de knieschijf omhoog te trekken. Zo bescherm je het kniegewricht.

  2. Het is belangrijk dat je heupen op de zelfde lijn en recht van elkaar blijven. Indien dit niet het geval is kan het zijn dat het SI-gewricht verdraaid of het lumbale deel van de wervelkolom overstrekt wordt. Om goed te zorgen dat de heupen recht van elkaar blijven wil de knie van het bovenste been goed gebogen houden en het bovenbeen naar binnen draaien.

  3. Indien je kampt met een hernia of carpaletunnelsyndroom kun je deze houding beter overslaan.

Vorige
Vorige

Beginners Guide voor Meditatie